Is het respectloos om iemand te weigeren de hand te schudden

Is het respectloos om iemand te weigeren de hand te schudden?

Is het respectloos wanneer je iemand weigert de hand te schudden, al ben je het met die persoon oneens over bepaalde zaken? Zelf zou ik diegene gewoon de hand schudden, tenzij hij/zij mij persoonlijk iets heeft aangedaan. Geel hesje Ingeborg Westerhoff heeft daar waarschijnlijk een andere mening over. Samen met vier medehesjes had zij dinsdagmiddag een ontmoeting met premier Mark Rutte. Bij binnenkomst weigerde Westerhoff de premier een hand te geven. Een ander hesje kwam druk telefonerend binnen en gaf Rutte ook geen hand. Hier was nogal wat over te doen na de bijeenkomst. Is het respectloos om een ander te weigeren de hand te schudden, als je het niet eens bent met de standpunten (in dit geval de manier waarop Nederland bestuurd wordt) van die persoon?

Laat ik om te beginnen zeggen dat ik deze actie echt oliedom vond van Ingeborg Westerhoff. Natuurlijk mag zij haar gevoel laten spreken, maar op deze manier is er meer aandacht geweest voor het hand schudden, dan dat er is gegeven aan het overhandigen van het manifest aan de premier. Westerhoff zei zelf het volgende over haar beweegredenen:

“We zijn een protestbeweging, we gaan daar niet voor de gezelligheid op de koffie. Mensen mogen daar van alles van vinden. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik respecteer alle meningen.”

Westerhoff zegt iedereen te respecteren. “Ik kijk tegen niemand op en ik kijk op niemand neer. Als je willens en wetens het volk laat lijden, houdt het fatsoen op. Dan kan ik geen hand geven.”

Bron: RTL Nieuws


In mijn ogen vind ik de wijze van regeren ook een mening, gebaseerd op die van de regerende partij. Als jij dan zegt dat je alle meningen respecteert, zou je je in dit geval natuurlijk ook aan bepaalde fatsoensnormen kunnen houden. Bovenal vind ik dat ze nogal overdrijft in ‘willens en wetens het volk laat lijden‘. Ik ben het ook niet eens met de manier waarop Kabinet-Rutte III dit land bestuurt, maar laten lijden vind ik wel erg overdreven.

Uit het interview van RTL Nieuws met Westerhoff, blijkt wel dat ze weinig respect heeft voor de minister-president, al roept ze nog zo hard dat ze alle meningen respecteert. Dus het niet schudden van zijn hand, getuigt van het feit dat ze geen respect voor hem heeft. Maar is het nou echt zo erg dat ze Rutte zijn hand niet heeft geschud? Hij vond het zelf niet erg (volgens een woordvoerder), dus waarom moeten anderen er zo’n ding van maken? Het was een beetje dom van mevrouw Westerhoff. Doordat zij zich niet aan de gebruikelijke fatsoensnormen heeft gehouden (met een camera op haar gericht), is daar meer aandacht voor geweest dan voor het overhandigen van het manifest.

Zoals ik al schreef, zou ik zelf iemand altijd de hand schudden, tenzij deze persoon mij persoonlijk iets heeft aangedaan. Ingeborg Westerhoff besloot Rutte zijn hand niet te schudden, omdat ze het niet eens is met de manier waarop hij Nederland bestuurt. Wat zou voor jou een reden kunnen zijn om iemand te weigeren de hand te schudden?

Standaard

2 gedachten over “Is het respectloos om iemand te weigeren de hand te schudden?

  1. Ik geef mijn zoon uit beleefdheid een hand als ik hem tref op verjaardagen van zijn zussen of van hun kinderen. Ik doe dit puur omdat ik tijdens zo’n feestje de sfeer niet wil verpesten.
    Hij heeft echter 3 1/2 jaar geleden het contact met mij verbroken. Telefonisch, zonder enige uitleg. Het stoort mij en het doet mij pijn dat hij tijdens die verjaardagen de indruk probeert te wekken dat er niets aan de hand is. Maar goed, ik geef hem dus wel een hand, terwijl ik dat het liefst niet zou doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *